DOLAR
32,5145
EURO
34,5480
ALTIN
2.488,38
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

SON DAKİKA: EYT ne zaman yasalaşır, ilk maaşlar ne zaman alınır? Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Yılmaz açıkladı

SON DAKİKA: EYT ne zaman yasalaşır, ilk maaşlar ne zaman alınır? Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Yılmaz açıkladı
REKLAM ALANI
16.01.2023 04:32
65
A+
A-

Yaklaşık 5 milyon civarında EYT’li düzenlemenin ne zaman yasalaşacağını ve ilk maaşların ne zaman yatacağını merakla bekliyor. Konuyla ilgili geçtiğimiz haftalarda AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan EYT’nin yasalaşması için şubat ortasını işaret etmişti. Geçtiğimiz gün ise Bakan Bilgin sürece ilişkin merak edilenleri yanıtladı.

class=”medyanet-inline-adv”>

BAKAN BİLGİN’DEN EYT AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili merak edilenleri anlattı. Yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na ay sonunda gelebileceğini ifade eden Bilgin, ilk aylıkların da şubat ya da martta hesaplarda olacağını kaydetti. Bakan Bilgin, EYT ile ilgili vatandaşlar tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) iletilen tüm dosyaların bir ay içinde sonuca bağlanacağını belirterek, “Cumhurbaşkanımız talimat verdi, ‘Bu sorunu kökten çözün’ dedi. Türkiye’nin gücü Cumhurbaşkanımızın büyük desteği ile bunları yapıyoruz” diye konuştu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

ORTALAMA EMEKLİ AYLIĞI ARTTI

EYT kapsamında bağlanacak aylıkların yeni maaş düzenlemesi sayesinde arttığına dikkat çeken Bilgin, “En düşük emekli aylığını 5 bin 500 lira yapmamız çok işe yaradı. Çünkü mevcut EYT’lilerin aylığı çok düşüktü. Yüzde 60’a yakını 3.500-4.500 arasında olacaktı. Neticede prim seviyeleri düşük, prim miktarı sınırda olan vatandaşlar bunlar. Bir de özel sektörde hep asgari ücretten gösteriliyor primler, dolayısıyla düşük maaşlardı” diye konuştu.

2027’DE EMEKLİ OLACAKLAR DA VAR

class=”medyanet-inline-adv”>

EYT kapsamına giren ancak yeterli prime sahip olmayanların da bulunduğunu anlatan Bilgin, “EYT’li olabilecek insan sayımız 4 milyon 700 bin civarında kişi. Onların prim gün vesaireleri doldurmaları filan 2027’de olacaklar var” dedi.

Bilgin, tüm hakedenlerin emekli olacağı ve hak etse de maaş kaybı yaşayacağını düşünerek emekli olmayacaklara göre iki farklı maliyet çalışması yaptıklarını anlattı. Bilgin, “Düzenlemenin maliyeti 120-200 milyar lira arasında. Her hak eden emekli olursa 200 milyar lira. Hesaplarımızı ona göre yaptık, bütçemizde hiçbir sıkıntı yok” dedi.

“İLK AYLIKLAR ŞUBAT YA DA MARTTA BAĞLANABİLİR”

EYT’nin şu an Meclis’te milletvekilleri tarafından çalışıldığını anlatan Bilgin, “Milletvekillerimiz gelen taleplerle ilgili uzman arkadaşlarımızla konuşuyorlar. Komisyon aşaması ay sonunu bulabilir, ayın sonunda Plan ve Bütçe Komisyonu’na gitmiş olur diye düşünüyorum. İlk aylıklar şubat ya da martta bağlanabilir” dedi.

Askerlik ve doğum borçlanması ile ilgili şu anda başvuruların yoğun bir şekilde SGK’ya geldiğini anlatan Bilgin, “Başvuru yapanların durumları uyuyor mu uymuyor mu inceleniyor. Kurum çok yoğun çalışıyor. Altyapımızı geçtiğimiz sene yenilemiştik. Bu nedenle 1.5-2 milyon dosya sisteme girse dahi bir sorun yaşamayacağız. Bir ay içerisinde tüm dosyaların sonuca bağlanabileceğini ifade ediyor arkadaşlarımız. Başvuruların çoğunluğu e-devlet üzerinden alınacak, personelimiz hazır” şeklinde konuştu. Bilgin, “Farklı sigorta kollarına tabi çalışanların birleştirmesini ise büyük ölçüde yaptık. Mesela vatandaş gitmiş yurtdışından müracaat etmiş, bir dönem diyelim Almanya’da çalışmış sonra gelmiş burada inşaatlarda çalışmış, kendi işini kurmuş batmış, başka işe girmiş filan kaç tane iş yapılacak. Yurtdışından dosyası alınacak getirilecek bunların hepsine bakıldı hepsi kontrol altında” dedi.

class=”medyanet-inline-adv”>

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANI YILMAZ’DAN EYT AÇIKLAMASI

Öte yandan bugün katıldığı bir TV programında EYT gündemine ilişkin merak edilenleri paylaşan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

“Sırada EYT var. Şimdi sözleşmeliler Meclis gündeminde bunu da önümüzdeki hafta Meclis tamamlar diye tahmin ediyorum. Ondan sonra da EYT dediğimiz düzenleme gelecektir. Uzun bir zamandır Çalışma Bakanlığı’mız çalışıyor. Vedat Bey’in açıklamaları önemli. Bu ay sonunda Meclis’imize talepler ulaşır diye tahmin ediyoruz. En kısa sürede o da yapılacaktır diye düşünüyorum. Kolay değil milyonlardan bahsediyoruz teknik yapıların yapılması gerekiyor. Boş yere beklenmiyor. Birtakım hazırlıklar yapılıyor. Sağlıklı bir şekilde iş yükünü karşılamak kolay değil. Şubat, mart gibi maaşlar yetişir diye tahmin ediyor arkadaşlarımız. 

class=”medyanet-inline-adv”>

Maaşlar şubat ayına yetişebilir. Hızlı bir şekilde işlemler de tamamlanırsa neden olmasın. Şubat ya da mart diyebiliriz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBakan Bilgin’den ‘EYT’ açıklaması! İlk maaşlar için tarih verildiHaberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRYeni konut kampanyası için kritik gün! Orta gelirliler heyecanla bekliyor, işte şartlarıHaberi Görüntüle

İkinci el piyasasında EYT hareketliliği! 'Acil satılık' ibaresiyle satışa sunuyorlar

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRİkinci el piyasasında EYT hareketliliği! ‘Acil satılık’ ibaresiyle satışa sunuyorlarHaberi Görüntüle

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.