DOLAR
32,5160
EURO
34,8277
ALTIN
2.427,02
BIST
9.691,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Almanya’ya Leopard baskısı!

Almanya’ya Leopard baskısı!
REKLAM ALANI
21.01.2023 13:09
118
A+
A-

DIŞ HABERLER SERVİSİ – Rusya ile süren savaşta Ukrayna’ya destek amacıyla düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı, 50’den fazla ülke temsilcisiyle NATO’nun Ramstein Hava Üssü’nde yapıldı. Türkiye’den Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın katıldığı toplantıya, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de video konferansla bağlandı.

class=”medyanet-inline-adv”>

Açılış konuşmasını yapan ABD Savunma Bakanı Lloyd, savaşta bir dönüm noktasında olduklarını belirterek, “Daha derine inmenin zamanı geldi. Ukrayna halkı bizi izliyor. Kremlin bizi izliyor. Ukrayna’nın kendisini Rusya’nın emperyalist saldırganlığına karşı savunmasına yardım etme kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi. Austin, müttefiklerden desteklerini artırmalarını isterken, ülkesinin Ukrayna’ya 2.5 milyar dolarlık yeni güvenlik yardım paketinden de bahsetti.

Zelenskiy ise konuşmasında, hızlanmak zorunda olduklarını belirtti ve durumun aciliyetini gündeme getirdi. Rusya’nın hukuku ve evrensel insani değerleri yok etmek istediğini söyleyen Zelenskiy, “Rus birlikleri, Ukrayna topraklarındaki eylemleriyle tam da bunun için savaşıyor. Dünyaya nefret etmeyi öğretmek için. Bu yüzden hızlanmalıyız. Bunu yapmaya mecburuz. Çocuğunu kurtaran bir baba ya da anne kadar hızlı hareket etmeliyiz. Kremlin kaybetmeli” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

class=”medyanet-inline-adv”>

ABD’DEN YENİ PAKET

Bununla birlikte toplantı öncesinde de birçok ülkeden Ukrayna’ya yönelik askeri yardımlar konusunda açıklamalar geldi. ABD’nin 2.5 milyar dolarlık paketinde Stryker zırhlı personel taşıyıcıları, Bradley piyade muharebe araçları ve zırhlıların dışında Avenger hava savunma sistemleri de bulunuyor.

Önceki gün Estonya’nın başkenti Tallin yakınlarında bir araya Estonya, Polonya, Litvanya, Letonya, İngiltere, Almanya, Danimarka, Çekya, Slovakya, Hollanda ve İspanya’dan savunma yetkilileri de, Ukrayna’ya yeni askeri yardım sözü verdi. İngiltere, 600 Brimston füzesi, Danimarka, 19 adet Fransız yapımı CAESAR tipi obüs, Estonya, havan topları, mühimmat, destek araçları ve tanksavarlar, Letonya, Stinger hava savunma sistemleri, 2 helikopter ve insansız hava araçları, Litvanya, uçaksavar sistemleri ve 2 helikopter, Polonya, 70 bin adet mühimmat içeren S-60 uçaksavar sistemi, Çekya, yüksek kalibreli mühimmat, obüs ve zırhlı personel taşıyıcı gönderecek.

 POLONYA BEKLEMEYECEK!

Öte yandan Polonya da, Ukrayna’ya tank göndermek için hazırlanıyor. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Berlin’in kabul etmemesi halinde ülkesinin Almanya’nın onayını almadan Alman yapımı Leopard 2 tanklarını Ukrayna’ya göndermeye istekli olacağını söyledi. 

class=”medyanet-inline-adv”>

Bununla birlikte Ukrayna lideri Zelenskiy’nin, dünkü zirvede yaptığı konuşma sonrası Almanya’nın tank konusunda iyice baskı altına girdiği ifade ediliyor. Normalde Almanya’nın, kendi ürettiği tankların gönderilmesi için onayı gerekiyor. Bunun sebebi Almanya’nın ihracat kanunları. Savunma uzmanlarıysa, Leopard tanklarının, Rusya’ya karşı savaşta Ukrayna için en uygun seçenek olacağını savunuyor. 

KREMLİN: SONUÇLARI OLUMSUZ OLACAK

Ülkeler Ukrayna’ya yardım konusunda birleşirken, Rusya’dan yine sert mesajlar geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Sonuçları kesinlikle olumsuz olacak. Daha önce de söylediğimiz gibi bu tür bir sevkiyat temelde hiçbir şeyi değiştirmeyecek ancak Ukrayna ve Ukrayna halkı için sorunlara yol açacak” ifadelerini kullandı. Öte yandan dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki savaşla ilgili Rusya Güvenlik Konseyini topladı. 

class=”medyanet-inline-adv”>

CIA, RUSYA’NIN OLASI PLANLARINI ANLATTI

CIA Direktörü William J. Burns’ün geçen hafta sonu Ukrayna’nın başkentine gizlice giderek Ukraynalı istihbarat yetkililerinin yanı sıra Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile de görüştüğü ifade ediliyor. Son olarak kasım ayında Ukrayna’yı ziyaret eden Burns’ün Rusya’nın önümüzdeki dönemde askeri açıdan neler planladığına dair beklentilerini aktardığı belirtildi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.