DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Ruslardan aynı taktik: Dünyanın en pahalısı!

Ruslardan aynı taktik: Dünyanın en pahalısı!
REKLAM ALANI
23.12.2022 04:53
73
A+
A-

Dünyayı geri dönülemez şekilde değiştiren işgalin 301’inci gününde Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, ABD’nin başkenti Washington’a tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden tarafından kırmızı halıyla kapıda karşılanan Zelenskiy, Kongre’de kürsüye çıkmadan önce dakikalarca ayakta alkışlandı. Ukrayna liderinin konuşması da sık sık alkışlarla bölündü.

class=”medyanet-inline-adv”>

24 Şubat’ta başlayan işgalin başından bu yana ilk kez Ukrayna dışına çıkan Zelenskiy, Oval Ofis’teki şömine önünde gerçekleşen iki saatlik görüşmenin ardından Biden’la birlikte kameralar karşısına geçti. ABD lideri Biden, savaş ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’ya desteklerine devam edeceklerini vurgulayıp “Asla yalnız kalmayacaksınız” dedi. ABD Başkanı, hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin Rusya’yı durdurmanın ne kadar önemli olduğunu anladığını söyledi.

Koyu lacivert bir takım elbise giyen ve sarı-lacivert kravat takan Joe Biden, ayrıca, bağımsız ve müreffeh bir Ukrayna için mevkidaşı ile aynı bakış açısına sahip olduğunu belirtip, “İkimiz de savaşın sonlanmasını istiyoruz. Putin biraz onurlu olsaydı ve sadece ‘çekilin’ deseydi, savaş bugün bitebilirdi” dedi. ABD lideri, Ukrayna’nın adil bir barışa açık olduğunu kaydedip, Zelenskiy için, “Moskova ile olası bir anlaşmayı müzakere etmeye hazır olduğunda, sahada da kazanmış olacağı için başarılı olacaktır” ifadesini kullandı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

class=”medyanet-inline-adv”>

Washington’da yeşil bir sweatshirt ile bot giyen Vladimir Zelenskiy ise, ABD’ye savaşın başından bu yana sunduğu destek için teşekkür etti, “Bu savaşın özellikle son otuz gününde ABD ile gerçek müttefik haline geldik. Eve güzel haberler ile dönüyorum. Savunmamız önümüzdeki aylarda güçlenecek” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRRusya dört ABD füzesini düşürdü! Savaşta bir ilkHaberi Görüntüle

Zelenskiy’nin Washington ziyareti, Patriot füzelerinin gölgesinde gerçekleşti. Amerikan medyasına yansıyan haberler Beyaz Saray tarafından doğrulandı, Washington ilk kez Ukrayna’ya ünlü hava savunma sistemi Patriot’u sevk ediyor. Ukrayna’ya değeri 20 milyar doları aşan silah gönderen ABD’nin yeni açıkladığı yaklaşık 2 milyar dolarlık paketin en can alıcı başlığı da, Patriot’lar oldu. ABD, Ukrayna birliklerine Patriot eğitimini muhtemelen Almanya’da verecek ve söz konusu hava savunma sisteminin Rus füzelerine karşı aktif hale gelmesi biraz zaman alacak.

Rusya, son dönemde Ukrayna’nın enerji sektörünü hedef alıyor ve bu da sıfır derecenin altındaki soğuk kış aylarında milyonları karanlığa sürüklüyor.

Vladimir Zelenskiy, Patriot’ların sevk edilmesini etkili bir hava kalkanı oluşturulmasında önemli bir adım olarak niteledi, “Terörist devleti terör aracından, şehirlerimizi ve enerji altyapımızı vurma imkanından ancak bu şekilde mahrum bırakabiliriz” diye konuştu.

class=”medyanet-inline-adv”> Kan donduran 'şaka!' Ruslar bile utandı: Duyanlar kulaklarına inanamadı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRKan donduran ‘şaka!’ Ruslar bile utandı: Duyanlar kulaklarına inanamadıHaberi Görüntüle

‘KUSURA BAKMAYIN, SAVAŞTAYIZ’

Eski bir komedyen olan Zelenskiy’nin Biden ile yaptığı ortak basın toplantısında esprili anlar da yaşandı. “Patriot füzelerinin kurulmasının ardından ne olacak?” diye soran Zelenskiy, “Biden’dan daha fazla patriot istemek için yeni mesajlar göndereceğiz” dedi. Toplantıyı takip edenlerin gülmelerine neden olan sözlerinin ardındansa sözlerini İngilizce olarak, “Kusura bakmayın savaştayız” diye sürdürdü. Biden da gülerek, “Üzerinde çalışıyoruz” diye mevkidaşına cevap verdi.

ARDENLER’İ HATIRLATTI

Beyaz Saray’daki buluşmanın ardından ABD Kongresi’ne geçen Zelenskiy’i, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi karşıladı. Konuşma öncesinde dakikalarca alkışlanması üzerine duygulanan Ukrayna lideri, sözlerine “Umarım sözlerim her Amerikalının kalbinde yankılanır” diyerek başladı. Tüm karamsar tabloya ve eşitsizliklere karşın ülkesinin düşmediğini dile getiren Zelenskiy, şöyle devam etti:

class=”medyanet-inline-adv”>

“Ukrayna hala yaşıyor ve mücadele ediyor. İşgalin ilk aşamasını kazandık. Korkumuz yok. Rus tiranlığı üzerimizdeki kontrolünü kaybetti. Silahlarımız var. Yeterli mi? Doğrusunu söylemek gerekirse değil. Rus ordusunun tamamen çekilmesi için daha fazla mühimmata ihtiyaç var.”

Gelecek yılın savaşta bir dönüm noktası olacağını kaydeden Zelenskiy, Ukrayna’nın asla teslim olmayacağının altını da çizdi. Washington’a uçmadan önce halihazırda en şiddetli çatışmaların yaşandığı Bakhmut’u ziyaret eden 44 yaşındaki Ukrayna lideri, cephe hattındaki Ukrayna birliklerinin mücadelesini Amerikan askerlerinin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı gerçekleştirdiği Ardenler Taarruzu’na benzetti: “Cesur Ukrayna askerleri, bu Noel’de Putin’in güçlerine karşı aynısını yapıyor.”

Aralık 1944’te başlayan Ardenler Taarruzu, bir aydan uzun sürmüş ve her iki taraftan da 90 binden fazla askerin ölümüyle sonuçlanmıştı.

Kongre üyelerine ülkesine yapılacak olan yeni finansman desteği için de teşekkür eden Zelenskiy, söz konusu paranın bir bağış olmadığını, gelecekte inşa edilecek güçlü bir demokrasi için yapılmış yatırım olduğunu söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRİnanılmaz bir cenaze! Ruslar fotoğrafları paylaştıHaberi Görüntüle

AN MESELESİ!

Rusya’nın Ukrayna’ya diz çöktürmek için kritik enerji altyapılarına İran üretimi kamikaze drone’larla saldırdığına değinen Vladimir Zelenskiy, “Rusya’ya gönderilen İran yapımı öldürücü drone’lar altyapımıza yönelik bir tehdit haline geldi. Bir terörist bir başka teröristi bu şekilde buldu. Onları durdurmazsak diğer müttefiklerinizi hedef almaları an meselesi” dedi.

class=”medyanet-inline-adv”>

Zelenskiy, konuşmasının sonunda, cephedeki askerler tarafından imzalanmış bir Ukrayna bayrağını Pelosi ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e hediye etti.

THE TIMES: KAHRAMANLAR GİBİ KARŞILANDI

Washington’daki gelişmeler, beklendiği gibi dünya medyasında ilk haber ve internet sitelerinin manşetlerinde. İngiliz The Guardian, ‘Zelenskiy, ABD Kongresi’ndeki konuşmasında Nazi Almanya’sına karşı verilen savaşı hatırlatıyor’ manşetini attı. İngiliz The Times ise, ‘Biden Zelenskiy’i kahramanlar gibi karşılıyor ve Patriot füzeleri veriyor’ manşetini seçti. The Telegraph’ın manşeti ise, ‘Zelenskiy, Kongre’deki tarihi konuşmasında Ukrayna’nın asla teslim olmayacağını ilan etti’ oldu.

CNN International, ‘Zelenskiy: Ukrayna asla teslim olmayacak’ derken, Washington Post ‘Zelenskiy zorlu savaşın ortasında ABD desteğini coşkulu bir şekilde istiyor’ başlığını attı. New York Times, ‘Zelenskiy, ABD Kongresi’ne Ukrayna’ya yardımlar ‘bağış değil’ diyor’ manşetiyle okurlarının karşısına çıktı.

Wall Street Journal gazetesi, manşetinde ‘Zelenskiy’nin ziyaretinin ortasında ABD yaklaşık 2 milyar dolarlık silah paketini duyurdu’ başlığını kullandı.

Politico, ‘Zelenskiy Washington’a geliyor ve ne lafını esirgiyor ne de soru soruyor’ manşetini tercih etti.

Al Jazeera’nin manşetindeki başlık seçimi ‘Zelenskiy İkinci Dünya Savaşını hatırlatıyor, Rusya ile anlaşma yok diyor’ oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRİlk fotoğraflar sızdı! Rusya kalbinden vurulduHaberi Görüntüle

RUSLARDAN AYNI TAKTİK

Ziyareti onlarca haberle sayfalarına taşıyan Rus medyasında ise, küçümseme çabaları gözden kaçacak gibi değil. Resmi haber ajansı RIA Novosti’deki bir yorum yazısı, ‘Dünyanın en pahalı komedyeninin ücreti: İki milyar dolar ve ek olarak Patriot’ başlığını taşıyordu.

Daha önce uluslararası yayın organlarının sayfalarındaki haberlerin altına yorum yazıp sonra da söz konusu yorumları haberleştiren Rus medyası, yine aynı taktiği uyguladı. ‘CNN okuyucuları Biden’la buluşan Zelenskiy’nin görünüşünüyle şoka uğradı’ diyen RIA, bazı okuyucu yorumlarına yer vermeyi seçti. Yorumlardan bazıları şöyle:

‘ABD Başkanı’yla Amerikan topraklarında görüşmek için en azından uygun bir kapüşonluya parası yetemez mi? Bu kaba bir saygısızlık’, ‘Resmi kıyafet için teşekkürler. Kıyafet almasına yetecek kadar para vermiyor muyuz?’, ‘Kravatı bile olmayan tek dünya lideri’ ve ‘Birisi bu dilenciye ceket giydiriyor.’

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov’ın ziyarete tepkisini manşetine taşıyan Izvestia gazetesi, ‘Fox News sunucusu, Zelenskiy’nin Washington ziyaretini aşağılayıcı olarak tanımlıyor’ başlığıyla bir habere yer verdi.

Gazetedeki bir başka haber, ‘Trump’ın oğlu, para dilenme kabiliyeti için Zelenskiy’e bir takma ad buldu’ başlığıyla yayımlandı. Eski ABD liderinin oğlu Donald Trump Jr., sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda Zelenskiy’e ‘yabancı yardımların nankör kraliçesi’ diyerek saldırdı. Aynı haber, Komsomolskaya Pravda gazetesinde de vardı.

Izvestia’da görüşmeye dair elle tutulur tek haber, ‘Zelenskiy, ABD’den tank ve uçaklar istiyor’ başlığıyla sunuldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRPutin: Ukrayna, silahlı insansız hava araçlarının önemini gösterdiHaberi Görüntüle

SOVYETLER BİRLİĞİ’NE DÖNÜŞ

ABD’nin Patriot’lar için düğmeye basmasıyla bir kez daha Washington’a ateş püsküren Moskova, Ukrayna’da bataklığa saplanan orduyu güçlendirme planını bizzat Vladimir Putin aracılığıyla Çarşamba günü ilan etti. Buna göre, Rus ordusundaki asker sayısı 1 milyon 150 binden 1,5 milyona çıkarılacak. 2023 yılında 500 binden fazla gönüllü sözleşmeli askerin orduya katılması hedefleniyor. Zorunlu askerlik yaşı da, 21-30 aralığı olarak değiştirildi.

Yeniden yapılanmaya gerekçe olarak, NATO’nun Finlandiya ve İsveç’i yeni üye olarak ittifaka dahil etme planı gösterildi.

Sovyetler Birliği’ndeki askeri yapıya geri dönüşün işaretlerini veren Rus ordusu, Ukrayna’da 100 bin askerini kaybetti. Rusya lideri Putin, aylarca direndiği seferberlik kararını ‘kısmi’ olarak Eylül ayında ilan etti ve 300 bin yedek askeri birkaç haftalık eğitimlerle Ukrayna topraklarına gönderdi.

24 Şubat sabahı Ukrayna’ya saldırı emri veren Vladimir Putin ve Kremlin’deki akıl hocalarının beklentisi, birkaç günde Kiev’in düşmesi ve Ukrayna’da ‘kukla’ bir yönetimin işbaşına getirilmesiydi. Ancak, sonuç Moskova açısından tek kelimeyle hezimet oldu.

Rus işgal birlikleri, henüz ikinci ay dolmadan Kiev çevresinden çekilmek zorunda kaldı. Güney cephesinde Mariupol gibi liman kentleri neredeyse haritadan silinerek işgal edilebildi. Yaz mevsiminin başında rüzgar Ukrayna tarafından esmeye başladı, Ukraynalılar önce Rus birliklerini durdurdu ve Ağustos sonunda da karşı taarruza geçildi.

ABD’nin gönderdiği HIMARS füzeleriyle cephe hattındaki Rus mevzilerini paramparça eden Ukrayna ordusu, ülkenin en büyük ikinci kenti Harkov çevresini birkaç günde işgalcilerden temizledi. Harkov’un şoku geçmeden bu kez güneydeki Herson’a doğru taarruza geçildi.

Kırım ve Herson’u birbirine bağlayan köprülerin havaya uçurulması, Rus işgalcilerin ikmal yollarının da yok olmasına anlamına geliyordu. Sonuçta, Putin Ukrayna işgalindeki en utanç verici kararı aldı ve Rus birlikleri resmen Herson’dan geri çekildi.

Güneydeki Herson, Rusların geride kalan 10 ayda işgal edebildikleri tek bölgesel başkent niteliği taşıyordu.

Alman Pumaları döküldü! NATO'nun gövde gösterisinde skandal

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRAlman Pumaları döküldü! NATO’nun gövde gösterisinde skandalHaberi Görüntüle

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.