DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilimi azaltacak adım geldi

Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilimi azaltacak adım geldi
REKLAM ALANI
30.12.2022 03:09
57
A+
A-

Kosova’nın polis memuru Pantic’i cezaevinden alarak ev hapsine koyacağını açıklaması, Kosovalı Sırpların barikatları kaldırmaya karar vermelerini sağladı.

class=”medyanet-inline-adv”>

Kosovalı Sırplarla Sırp kasabası Raska’da buluşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de barikatların kaldırılmasına karar verildiğini, ancak bunun biraz sürebileceğini belirtti.

İki taraf arasındaki son aylarda dozunu artıran gerilimin son günlerde iyice tırmanması üzerine ABD ve AB devreye girmişti.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

ABD ve AB iki tarafa gerilimi azaltmaları çağrısında bulunmuştu.

Sırp lider Vucic, aynı zamanda ABD ve AB’nin barikatları kuran Kosovalı Sırpların ceza almayacağına dair garanti verdiğini belirtti.

Barikatların kaldırılmasının gerilimi dindirmesi bekleniyor.

Pazartesi günü Sırbistan ordusunu teyakkuza geçirdiğini açıklamıştı. Kosova’nın kuzeyindeki Sırbistan sınırında Sırplar ve güvenlik güçleri arasında birkaç kez çatışma yaşanmıştı.

class=”medyanet-inline-adv”>

Görevdeki bir polis memuruna hakaretten tutuklanan polis memuru Pantic’in ev hapsine alınması ise Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Kosova hükümetinin adalet bakanını sinirlendirdi.

Kurti, “Terörle suçlanan bir kişinin ev hapsine konmasını talep eden savcının ve bunu onaylayan hakimin kim olduğunu merak ediyorum” dedi.

Kosova yönetimi, Sırbistan plakalı aracı bulunan Kosovalı Sırplara Kosova plakası zorunluluğu getirmiş, bunun üzerine Pantic polis memurluğu görevinden ayrılmıştı.

Artan gerilim ve barikatlar üzerine Sırbistan ve Kosova arasındaki iki sınır kapısından geçişler durmuş, bir diğeri ise dün trafiğe kapatılmıştı. Plaka kararıyla ilgili olarak Kasım ayı sonunda Avrupa Birliği’nin arabuluculuğunda anlaşma yapıldı; Kosova yönetimi plakalarını değiştirmeyenlere ceza verilmesi planından geri adım atmıştı.

Sırbistan da Kosova’daki kentlere yeni plaka vermeyi durdurmayı kabul etmişti.

Kaynak: BBC News Türkçe

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.