DOLAR
32,3297
EURO
35,0425
ALTIN
2.281,75
BIST
8.988,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Son Dakika: İsveç’te çıkarılan krizde skandal ifşalar! ‘II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü durum’

Son Dakika: İsveç’te çıkarılan krizde skandal ifşalar! ‘II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü durum’
REKLAM ALANI
26.01.2023 03:56
75
A+
A-

Türkiye’nin İsveç’e NATO kapısını kapatması Washington, Helsinki ve Stockholm’de fay hatlarını yerinden oynattı. Salı günü ilk açıklama, Finlandiya’dan geldi. Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiye ile müzakerelere birkaç hafta ara verilmesi gerektiğini söyledi.

class=”medyanet-inline-adv”>

Akşamüstü, Ankara’nın talebi üzerine Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki üçlü mekanizmanın Şubat ayı toplantısı süresiz ertelendi.

Birkaç saat sonra bu kez İsveç’te Başbakan Ulf Kristersson, Dışişleri Bakanı Tobias Billström ve Savunma Bakanı Pal Jonson kameraların karşısına geçti. “İsveç’in NATO’ya katılmasının ne kadar ciddi olduğunu bazıları anlamıyor. Provokatörler, İsveç’in üyeliğini engellemeye çalışıyor. Türkiye ile tekrar işleyen bir diyaloğa dönmek istiyoruz” diyen Başbakan Kristersson, itidal çağrısı yaptı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında devam eden NATO üyelik görüşmelerine geri dönülmesinin önemini vurgulayan Ulf Kristersson, “Ortak mesajımız şudur, süreçte sakinlik, derinlemesine düşünme ve sükunet için çağrı yapmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

class=”medyanet-inline-adv”>

ABD ise, Salı gününün son saatlerinde açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Finlandiya ve İsveç’in ilk fırsatta birlikte NATO’ya üye olmalarını istediklerini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRHollanda’dan yeni skandal sinyali: ‘Ankara Büyükelçisi kalıcı park yeri için izin alsın’Haberi Görüntüle

Sözcü Price, Washington’ın üçlü görüşmelerin durmasıyla ilgili Türk yetkililerle temasa geçip geçmediğinin sorulması üzerine, “Bir sonraki görüşme turları iptal edilmedi, ertelendi” deyip ekledi:

“Bu Finlandiya, İsveç ve Türkiye’nin nerede olduklarını değerlendirmeleri için bir fırsattır. Açıkçası bu istişarelerin devam ettiğini görmek istiyoruz. Bu mutabakatın imzalanmasında yanlarında bulunmaktan gurur duyduk ancak nihayetinde biz bu mutabakatın bir tarafı değiliz. Söyleyebileceğim tek şey Finlandiya ve İsveç’in Türkiye ile üçlü mutabakat kapsamında verdikleri taahhütleri yerine getirmek üzere somut adımlar attıklarıdır.”

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD’nin, Finlandiya’nın İsveç’ten önce NATO’ya üye olmasını destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin soruya ise yanıt vermedi. “Gündemdeki soru bu değil” diyen Price, birlikte üyelik vurgusu yaptı.

İsveç’in başkenti Stockholm’de aşırı sağcı Rasmus Paludan’ın Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakmasıyla zirve noktasını gören diplomatik kriz, Ankara’nın NATO üyeliği için destek vermeyeceğini duyurmasıyla İskandinav ülkelerinde paniğe yol açtı.

Erdoğan'ın çıkışı dünyayı sarstı! 'İsveç'in NATO şansı alev alev yanıyor' başlığını attılar

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRErdoğan’ın çıkışı dünyayı sarstı! ‘İsveç’in NATO şansı alev alev yanıyor’ başlığını attılarHaberi Görüntüle

İsveç medyasından Aftonbladet, Başbakan Kristersson’un açıklamalarını ‘II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü durum’ başlığıyla okurlarına aktardı. ‘NATO dışında kalması İsveç için nasıl tehlikeli olacak?’ diyen gazete, 10 soru sorup 10 yanıtı sayfasına taşıdı. Aftonbladet ayrıca söz konusu haberde Türkiye’nin İsveç’in üyeliğini reddetmesinin üç gizli nedeni olduğunu savundu.

class=”medyanet-inline-adv”>

Aftonbladet’teki en dikkat çekici haber ise, Kur’an yakan ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan’a yardım eden isim. Gazeteye göre, Chang Frick Türkiye Büyükelçiği önünde polis koruması altında utanç verici eylemi gerçekleştiren Paludan’ın yetkililerden izin almasını sağladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRDünya medyası manşetten gördü: İsveç mahvetti, yıllar alabilir!Haberi Görüntüle

Gazete ‘provokatör’ olarak tanımladığı Chang Frick’in Paludan’ın elde ettiği izin için ödeme yaptığını ve ardından İsveç devlet televizyonu SVT’ye konuştuğunu yazdı. Nyheter idag adlı internet sitesini yöneten Chang Frick, SVT’ye verdiği röportajda 16 Ocak tarihinde polise 320 kron ödeyerek izin aldığını söyledi.

İsveç’in NATO üyeliğinin başından beri sallantıda olduğunu savunan provokatör, girişimi sabote etmediğini de savundu.

Başbakan Ulf Kristersson’un durumun ne kadar ciddi olduğunun farkına varması için herkesi uyardığını belirten Dagens Nyheter gazetesi ise, İsveç ve Finlandiya’nın Temmuz ayında gerçekleşecek tarihi zirvede NATO’ya üye olamayacaklarını yazdı.

Dünyada manşet: 'ABD, Erdoğan'ı ikna etmenin yollarını arıyor'

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRDünyada manşet: ‘ABD, Erdoğan’ı ikna etmenin yollarını arıyor’Haberi Görüntüle

‘Finli araştırmacı: Üyelik süreci durdu’ başlığını atan Dagens Nyheter’e konuşan Tuomas Iso-Markku, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta Temmuz ayında toplanacak NATO zirvesinde İsveç ve Finlandiya’nın yer almayacağını söyledi.

class=”medyanet-inline-adv”>

Gazetedeki bir başka haber, aşırı sağcı Paludan’ın Kur’an yakmanın kendi fikri olmadığını söylemesi oldu.

Expressen gazetesi de Dagens Nyheter gibi provokatör Paludan’ın açıklamalarına yer verdi. Irkçı Paludan, utanç verici eylemin kendi fikri olmadığını yineledi. Expressen’deki haberde gözden kaçmayacak detaylar da vardı. Habere göre, Chang Frick Rasmus Paludan’a Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an yerine Türk bayrağı yakmayı teklif etti.

Müslümanları kışkırtmak istemediğini ileri süren Chang Frick, hiç kimseyi bir dini kitabı yakmaya teşvik etmeyeceğini de iddia etti.

Kendisine bir kez daha benzer bir ödeme yapıp yapılmayacağının sorulması üzerine Chang Frick “Dürüst olmak gerekirse düşünmeliyim. Burada tehlikede olan çok şey var” dedi.

Expressen gazetesi, Frick ve Paludan arasında gerçekleşen WhatsApp görüşmelerinin ekran görüntüsünü de yayımladı.

class=”medyanet-inline-adv”>

Göteborgs-Posten gazetesi, ‘Kristersson: Başka hiçbir önemli konu yok’ başlığını tercih etti, Türkiye’nin üçlü mekanizma görüşmesini iptal ettiğini okurlarına aktardı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBir Hollanda eksiktiHaberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRAva gitti, vurularak ölmüş halde bulundu! Tek şüpheli köpeğiHaberi Görüntüle

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.