DOLAR
32,3848
EURO
35,0513
ALTIN
2.326,23
BIST
9.102,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Rusya, Soledar’ı işgal ettiğini duyurdu

Rusya, Soledar’ı işgal ettiğini duyurdu
REKLAM ALANI
14.01.2023 01:22
97
A+
A-

Ukrayna’nın kuzeyindeki Donetsk’te bulunan Soledar ilçesi el değiştirdi. Rus işgalciler, günlerdir hücum ettikleri tuz madenlerine ev sahipliği yapan ilçeyi kontrol altına aldıklarını duyurdu.

class=”medyanet-inline-adv”>

Rus ordusu, aylardır ele geçiremediği Bakhmut’un dibindeki 10 bin nüfuslu Soledar’ı 12 Ocak Perşembe akşamı tamamen işgal ettiğini bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında ayrıca, iki gün içinde Soledar’da 700’den fazla Ukrayna askerinin öldürüldüğü ve bir cephaneliğin de havaya uçurulduğu ileri sürüldü.

Soledar’daki çatışmalar uzunluğu yaklaşık 200 kilometreyi bulan tuz madeni tünellerinin girişinde yoğunlaşıyordu. 80 ila 100 metre derinlikteki söz konusu tüneller çok sayıda kişiyi saklayabilme kapasitesine sahip.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

CNN International’a Çarşamba günü cep telefonu mesajı gönderen bir Ukraynalı asker, ilçedeki durumu “Direniyoruz ama gelecek 24 saat kritik olacak” sözleriyle anlatmıştı. Perşembe günü sonuna kadar geçecek sürenin ilçenin kaderini belirleyebileceğini söyleyen askerin adı, güvenlik nedeniyle paylaşılmamıştı.

class=”medyanet-inline-adv”>

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRVe ‘tabu yıkılıyor!’ Ukrayna savaşında kırılma anıHaberi Görüntüle

WAGNER’İN PARALI ASKERLERİ SOLEDAR’DA

Putin’in Şefi lakaplı Yevgeny Prigozhin’in liderlik yaptığı paralı asker grubu Wagner birlikleri Soledar’da.

Wagner Grubu’nun patronu Prigozhin, hafta içinde iki kez tuz madenleriyle bilinen Soledar’da kendi güçleriyle kontrolü ele geçirdiklerini iddia etti. İlk iddia Telegram grubunda paylaşıldıktan sonra Rus Savunma Bakanlığı’ndan bunu doğrulamayan bir açıklama yapıldı. Bunun üzerine Çarşamba günü Prigojin bir kez daha Telegram hesabından iddiayı yineledi.

Uydu şirketi Maxar, Soledar’daki yıkımın boyutunu gösteren fotoğrafları yayımladı. 1 Ağustos 2022 tarihli karede Soledar’daki evler ve sokaklar sapasağlam. 10 Ocak tarihinde çekilen uydu görüntüsü ise, karla kaplı ilçede hasar görmemiş tek bir tane bile binanın kalmadığını, bazı binaların tamamen yok olduğunu ortaya koydu.

BAKHMUT’A AÇILAN KAPI ANCAK…

Soledar, Ruslar’ın bir türlü işgal edemediği kilit şehir Bakhmut’a açılan bir kapı niteliğinde. Rus işgalciler Soledar’da kontrolü sağlayabilirse, Bakhmut’u yakındaki Sloviansk’a bağlayan önemli bir ikmal hattından koparmış olacak. Rus ordusu, devamında aylardır savaştığı Bakhmut’u kuzeyden kuşatmayı planlıyor.

Buna karşın, Ukrayna’da saygın bir askeri analist olan Oley Zhdanov, uzun ve yoğun savaşa rağmen ne Soledar’ın ne de Bakhmut’un operasyonel açıdan özel bir önemi olmadığını söylüyor. Pazartesi günü Ukrayna gazetesi Gazeta’ya konuşan Zhdanov, Rusya’nın ‘ordusunun kazanma kabiliyetine sahip olduğunu tüm dünyaya kanıtlamaya çalıştığının’ altını çizdi.

class=”medyanet-inline-adv”>

Ukrayna’yı yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW) de, Wagner’in paralı askerlerinin kasabada olduğunu, Soledar’ın el değiştirmesi halinde bile Bakhmut’un hemen kuşatılamayacağını dile getiridi.

Ruslar kayıtsız kalamadı! Selçuk Bayraktar'ın sözlerini çarpıttılar

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRRuslar kayıtsız kalamadı! Selçuk Bayraktar’ın sözlerini çarpıttılarHaberi Görüntüle

'Kırmızı çizgi' tekrar değişti! Savaş kızışıyor, yeni silahlar yolda

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR’Kırmızı çizgi’ tekrar değişti! Savaş kızışıyor, yeni silahlar yoldaHaberi Görüntüle

2023'te Ukrayna savaşı için 5 muhtemel senaryo! Napolyon, Hitler ve Stalin...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR2023’te Ukrayna savaşı için 5 muhtemel senaryo! Napolyon, Hitler ve Stalin…Haberi Görüntüle

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.