DOLAR
32,5434
EURO
34,9349
ALTIN
2.426,74
BIST
9.681,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Peru’da gerilim hat safhada! 3 bölgede OHAL ilan edildi

Peru’da gerilim hat safhada! 3 bölgede OHAL ilan edildi
REKLAM ALANI
16.01.2023 04:31
59
A+
A-

Güney Amerika ülkesi Peru’da eski Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun 7 Aralık’ta Kongre tarafından görevden alınmasının ardından başlayan protestolar devam ederken, hükümetten yeni bir adım geldi. Peru hükümeti, en az 48 kişinin hayatını kaybettiği protestoların bastırılması için başkent Peru, Cusco, Puno ve Callao eyaletlerinde olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Resmi gazetede yayınlanan 30 günlük OHAL kararı, orduya düzeni sağlaması için müdahale yetkisi veriyor. Ayrıca, protesto düzenleme gibi birçok anayasal hak da yeni karar kapsamında askıya alınıyor.

PROTESTOLAR 41 EYALETE YAYILDI

class=”medyanet-inline-adv”>

Castillo’nun görevden alınmasının ardından başlayan protestolar, 41 eyalete yayılmıştı. Castillo’nun ardından devlet başkanlığı koltuğuna oturan Dina Boluarte’nin istifa etmesini ve erken seçim yapılmasını talep eden protestocular, dün Cusco kentinde bir kez daha sokaklara dökülmüştü. Alejandro Velasco Astete Uluslararası Havaalanını basmaya çalışan protestocular ile polis arasında tansiyon yükselmişti. Protestocular yol kapatıp bir otobüsü ateşe verirken, ablukaya son vermeye çalışan polis ise göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunmuştu.

ÖLÜ SAYISI 48

Protestocular ise polise taş atmıştı. Çıkan olaylarda 37’si sivil, 6’sı polis 43 kişinin yaralandığı, 1 kişinin ise açılan ateş sonucu hayatını kaybettiği bildirilmişti. Aralık ayından bu yana gerçekleştirilen protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının biri polis olmak üzere 48’e yükseldiği aktarılmıştı.Ülkenin güneyindeki Tacna kentinde de şiddet olayları yaşanmıştı. Yolları kapatan protestocular, barikatları ateşe vermişti.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

class=”medyanet-inline-adv”>

NELER YAŞANMIŞTI?

Eski Peru Devlet Başkanı Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararı almasının ardından Kongre tarafından 7 Aralık’ta görevinden alınmıştı. Castillo, Meksika Büyükelçiliği’ne sığınmaya çalıştığı sırada gözaltına alınırken, yardımcısı Dina Boluarte ülkenin yeni devlet başkanı olarak 8 Aralık’ta yemin etmişti. Castillo’nun cezaevine gönderilmesinin ardından patlak veren protestolar nedeniyle 14 Aralık’ta OHAL ilan edilmişti. İlk olarak 7 gün gözaltında tutulan Castillo’ya 16 Aralık’ta, kaçma riski olduğu göz önüne alınarak 18 ay önleyici hapis cezası verilmişti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.