DOLAR
32,3713
EURO
35,0024
ALTIN
2.325,92
BIST
9.099,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Ne diyeceği merak konusuydu! ‘Soledar’ sonrası ilk sözler

Ne diyeceği merak konusuydu! ‘Soledar’ sonrası ilk sözler
REKLAM ALANI
16.01.2023 04:31
133
A+
A-

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde birinci yılın dolmasına haftalar kala, Vladimir Putin’in duyurduğu karar ve Soledar’daki kanlı muharebe 2023’ün ilk kırılma noktaları olabilir. Rus lider Putin, bataklığa saplandığı Ukrayna’da işgal komutanını üç ay içinde ikinci kez değiştirdi. Rus işgalciler Herson’dan utanç verici çekilmeye günler kala, Ekim 2022’de General Sergey Surovikin’e teslim edildi.

YENİ GENERAL GÖREVE BAŞLADI

class=”medyanet-inline-adv”>

Suriye tecrübesi bulunan General Surovikin’in komutanlığı yalnızca üç ay sürdü, Putin 11 Ocak Çarşamba günü Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’u işgal güçlerinin başına getirdi. Resmi açıklamada, General Gerasimov’un atamasının ‘silahlı kuvvetler içindeki farklı unsurların daha organize ve etkili şekilde hareket etmesi için’ yapıldığı savunuldu.

Kremlin tarafından ‘özel askeri operasyon’ adı verilen Ukrayna işgalindeki hassas değişiklik, Sergey Surovikin’in fazla güç kazanmış olabileceğinin işareti olarak değerlendiriliyor. Ukrayna’daki savaşın referans isimlerinden biri haline gelen askeri analist Rob Lee, Twitter hesabından, “Surovikin çok güçleniyordu ve muhtemelen Putin’le konuşurken, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov’u atlıyordu” mesajını paylaştı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

class=”medyanet-inline-adv”>

RUSYA ‘SOLEDAR’I’ ALDIK DEDİ UKRAYNA’DAN YALANLAMA GELDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusuyla süren şiddetli çatışmaların ardından Donetsk’e bağlı kritik öneme sahip Soledar kentinde dün kontrolün ele geçirildiğini bildirdi.

Bu açıklamaya Ukrayna’dan yanıt gecikmedi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Doğu Askeri Komutanlığı Sözcüsü Serhiy Çerevati, Rusya’nın Soledar’da kontrolü ele geçirdiği bilgisinin doğru olmadığını belirtti. Çerevati, “Askerlerimizin konumlarını açıklamak istemediğimiz için daha fazla ayrıntı vermeyeceğiz” derken, bölgeden gelen haberler, Ukraynalı bazı birliklerin çekildikleri yönünde.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ DEHŞETİ ORTAYA KOYDU

Uydu şirketi Maxar, Soledar’daki yıkımın boyutunu gösteren fotoğrafları yayımladı. 1 Ağustos 2022 tarihli karede Soledar’daki evler ve sokaklar sapasağlam. 10 Ocak tarihinde çekilen uydu görüntüsü ise, karla kaplı ilçede hasar görmemiş tek bir tane bile binanın kalmadığını, bazı binaların tamamen yok olduğunu ortaya koydu.

CNN muhabiri Ben Wedman ise, Soledar’daki çatışmaların merkez üssüne yedi kilometre kadar yaklaştı. Aralıksız topçu ateşi duyduğunu dile getiren Wedman, “Top mermilerinin şehre doğru ilerlediğini duyabilirsiniz” diye konuştu.

PUTİN’DEN SOLEDAR SONRASI İLK AÇIKLAMA

Tüm bu yaşananların ardından gözler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ne diyeceğine çevrilmişti. Gün içerisinde Devlet televizyonu Rossiya 1’e değerlendirmelerde bulunan Vladimir Putin, Soledar sonrası birliklerin diğer bölgelerde de başarıya ulaşacağını aktardı.

class=”medyanet-inline-adv”>

Neredeyse 1 yıldır devam eden savaş hakkında genel bir değerlendirmede bulunan Putin, ‘Dinamikler olumlu. Her şey Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay’ın planına göre ilerliyor. Ayrıca umuyorum ki, savaşçılarımız çalışmalarının sonuçlarıyla bizleri bir kez daha memnun edecek’ dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.