DOLAR
32,4781
EURO
34,9319
ALTIN
2.435,57
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Dnipro yerle bir! Rus ordusu vurdu, onlarca ölü ve yaralı var

Dnipro yerle bir! Rus ordusu vurdu, onlarca ölü ve yaralı var
REKLAM ALANI
16.01.2023 04:31
76
A+
A-

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde birinci yılın dolmasına haftalar kala, Vladimir Putin’in duyurduğu karar ve Soledar’daki kanlı muharebe 2023’ün ilk kırılma noktaları olabilir. Rus lider Putin, bataklığa saplandığı Ukrayna’da işgal komutanını üç ay içinde ikinci kez değiştirdi. Rus işgalciler Herson’dan utanç verici çekilmeye günler kala, Ekim 2022’de General Sergey Surovikin’e teslim edildi.

class=”medyanet-inline-adv”>

Suriye tecrübesi bulunan General Surovikin’in komutanlığı yalnızca üç ay sürdü, Putin 11 Ocak Çarşamba günü Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’u işgal güçlerinin başına getirdi. Resmi açıklamada, General Gerasimov’un atamasının ‘silahlı kuvvetler içindeki farklı unsurların daha organize ve etkili şekilde hareket etmesi için’ yapıldığı savunuldu.

HİYERARŞİDE SORUN YAŞANDIĞI ORTAYA ATILDI

Kremlin tarafından ‘özel askeri operasyon’ adı verilen Ukrayna işgalindeki hassas değişiklik, Sergey Surovikin’in fazla güç kazanmış olabileceğinin işareti olarak değerlendiriliyor. Ukrayna’daki savaşın referans isimlerinden biri haline gelen askeri analist Rob Lee, Twitter hesabından, “Surovikin çok güçleniyordu ve muhtemelen Putin’le konuşurken, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov’u atlıyordu” mesajını paylaştı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

class=”medyanet-inline-adv”>

TABU YIKILDI İNGİLTERE TANK GÖNDERİYOR

Savaşın kaderini değiştirebilecek bir başka haber, İngiltere ve Polonya’dan geldi. Ukrayna’ya on milyarlarca dolarlık silah gönderen ABD, Patriot hava savunma sistemlerini kullanacak Ukrayna askerlerini kendi ülkesinde bir üste eğiteceğini duyurdu.

İngiltere ise, The Times gazetesinin ifadesiyle ‘tank tabusu’sunu yıkıyor. Londra yönetimi, Ukrayna’ya İngiliz Challenger-2 tanklarını sevk edecek. Challenger-2 tanklarının Ukrayna’ya yollanması, ilk kez bir Batılı ülkenin Kiev yönetimine ağır saldırı silahı temin etmesi anlamına gelecek.

POLONYA’NIN DA DESTEĞİ GÜNDEMDE

Bir başka Avrupa ülkesi Polonya ise, Ukrayna’ya Alman yapımı Leopard-2 tankları gönderebilir. Berlin yönetiminin yeşil ışık yakması halinde, Varşova tankları yola çıkaracak. Polonya lideri Andrzej Duda, Ukrayna’ya Leopard tanklarını vereceklerini ancak bunu yalnızca müttefiklerle birlikte yapacaklarını söyleyip uluslararası bir koalisyonun altını çizdi.

The Times gazetesi, ağırlığı 70 tondan fazla olan modern Challenger tankları için “Muharebe alanında gerçek bir canavar” ifadesini kullandı. İngiliz ordusunun elinde 220 Challenger-2 tankı var ve gazeteye göre Ukrayna’ya birkaç düzineden fazla veremez.

DNİPRO’YU FÜZELERLE HEDEF ALDILAR

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Valeri Gerasimov’un ordunun başına geçmesi Rus ordusunun agresif tutumunu artırmasına yol açtı. Son olarak Rus askerlerinin Ukrayna’nın Dnipro kentini hedef almasının ardından çok sayıda Ukraynalı enkaz altında kaldı.

class=”medyanet-inline-adv”>

18 KİŞİ ÖLDÜ

Kentteki bir binanın ağır hasar almasının ardından devam eden kurtarma çalışmalarına ve son duruma ilişkin açıklama yapan Dnipropetrovsk Bölge Valisi Valentyn Reznichenko, “Dnipro’daki evlerinde olan 18 kişi Rus füzelerinin binalarına isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti. Şu an, 73 yaralı var. Bunların 40’tan fazlası hastanede tedavi görüyor ve 4’ünün durumu ağır. Kurtarma çalışmaları sürüyor. Binadaki 40’tan fazla kişinin akıbeti ise bilinmiyor” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.