DOLAR
32,5554
EURO
34,8359
ALTIN
2.430,35
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

1000 ışık yılı genişliğinde harita çıkartıldı! Şekli bilim adamlarını şaşkına çevirdi

1000 ışık yılı genişliğinde harita çıkartıldı! Şekli bilim adamlarını şaşkına çevirdi
REKLAM ALANI
18.01.2023 04:30
66
A+
A-

Gökbilimciler Dünya’yı çevreleyen 1000 ışık yılı genişliğindeki “süper kabarcığın” manyetik alanını inceledi ve ilk üç boyutlu haritasını çıkardı. Dünya’nın ve Güneş Sistemi’nin, “yerel kabarcık” adı verilen devasa bir boşluğun merkezinde yer aldığı uzun süredir biliniyor. 1970’lerde gökbilimciler, bu geniş boşluk içinde milyonlarca yıldır hiçbir yıldızın oluşmadığını fark etmişti. Bu boşluk soğuk gaz ve tozdan oluşan bir kabukla çevrelenmiş durumda.

class=”medyanet-inline-adv”>

Kabuğun dışında yıldız oluşumlarına, süpernovalara ve yıldızlarla ilgili diğer faaliyetlere rastlanırken, içinde yaklaşık 14 milyon yıldır hiçbir yıldız oluşmadı. Bu balonun içinde yer alan Güneş gibi yıldızların da galaksi içinde hareket halinde oldukları için balona sonradan girdiği düşünülüyor.

İSVİÇRE PEYNİRİNE BENZETİLDİ

Samanyolu Galaksisi’nde  bunun gibi birçok boşluk olduğu tahmin edildiği için balon “yerel” diye niteleniyor. Gökbilimcilere göre Samanyolu’ndaki birçok baloncuk birbiriyle etkileşime giriyor ve kesişim noktalarında yer alan bölgelerde yeni yıldızlar oluşuyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Harvardlı gökbilimci Alyssa Goodman, bu nedenle Samanyolu’nu çok delikli İsviçre peynirine benzetiyor:

‘Samanyolu peynirinde bu delikler süpernovalardır. Ölmekte olan yıldızların ortaya çıkardığı deliklerin etrafındaki peynir dolu bölgelerde yeni yıldızlar oluşuyor’

class=”medyanet-inline-adv”>

3 BOYUTLU HARİTASI ÇIKARTILDI

Yeni çalışmada dev boşlukla ilgili daha fazlasını öğrenmek isteyen araştırma ekibi, Yerel Kabarcık’ın manyetik alanını üç boyutlu haritalandırdı. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde görev alan ekip, Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia teleskobundan alınan verileri ve Yerel Kabarcık’ın sınırlarına işaret eden kozmik tozlara dair önceki gözlemleri kullandı. Kabarcığın haritalandırma çalışmaları geçen yıldan beri sürüyor. Kabarcığı çevreleyen manyetik alanın ilk üç boyutlu haritasının sunulduğu yeni çalışmayla birlikte tablo daha da netleşti.

Araştırma ekibine danışmanlık yapan Goodman, “Bu çok heyecan verici. Çünkü ilk kez bu üç boyutlu alanın Güneş Sisteminin dışında nasıl göründüğüne dair bir tahminimiz var” diye konuştu. Ekip bundan sonra kozmik toz tabakasının balonun yüzeyinde olduğu varsayımını sınamak istiyor. Bunu doğrulanırsa “galaktik arka bahçemizdeki” yıldız oluşumu daha da iyi anlaşılabilir.

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.