DOLAR
32,5845
EURO
35,0501
ALTIN
2.458,97
BIST
9.824,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Putin: Ukrayna, silahlı insansız hava araçlarının önemini gösterdi

Putin: Ukrayna, silahlı insansız hava araçlarının önemini gösterdi
REKLAM ALANI
23.12.2022 04:53
67
A+
A-

Rusya lideri Vladimir Putin, Savunma Bakanlığı buluşmasında askeri kapasitelerini artıracaklarını kaydedip “NATO, neredeyse tüm kapasitesini Rusya’ya karşı kullanıyor” dedi.

class=”medyanet-inline-adv”>

Eylül 2015’te doğrudan dahil oldukları Suriye iç savaşında edindikleri tecrübeyi kullanmaları gerektiğini belirten Rusya lideri, komutanlarına “NATO’nun tecrübelerini analiz etmelisiniz” çağrısında bulundu.

Nükleer güçlerin muharebeye hazırlığını geliştirmeleri gerektiridiğini vurgulayan Putin, ‘özel askeri operasyon’ adını taktığı Ukrayna işgalinin silahlı insansız hava araçlarının önemini gösterdiğini aktardı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Sarmat adlı kıtalararası balistik füzenin muharebe görevleri için yakın gelecekte konuşlandırılacağını dile getiren Rusya lideri, ayrıca Savunma Bakanlığı’nın Ukrayna işgalinin ilerleyişine yönelik eleştirileri dinlemesi gerektiğini ifade etti.

Putin’in açıklamalarında yer verdiği bir başka bilgi, Rus donanmasının Ocak ayı başından itibaren yeni bir hipersonik füzeye sahip olacağıydı.

class=”medyanet-inline-adv”>

Rusya liderinin söz konusu açıklamaları, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin ABD’yi ziyaret edeceğinin duyurulmasıyla aynı güne denk geldi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise, Ukrayna’nın askeri kapasitesini yok ettiklerini söyledi. Şoygu ayrıca, Rus birliklerinin Ukrayna’da Batı’nın ‘birleşik güçleri’yle savaştığını savundu.

UKRAYNA’DA GÜN YÜZÜNE ÇIKAN HEZİMET

24 Şubat sabahı Ukrayna’ya saldırı emri veren Vladimir Putin ve Kremlin’deki akıl hocalarının beklentisi, birkaç günde Kiev’in düşmesi ve Ukrayna’da ‘kukla’ bir yönetimin işbaşına getirilmesiydi. Ancak, sonuç Moskova açısından tek kelimeyle hezimet oldu.

Rus işgal birlikleri, henüz ikinci ay dolmadan Kiev çevresinden çekilmek zorunda kaldı. Güney cephesinde Mariupol gibi liman kentleri neredeyse haritadan silinerek işgal edilebildi. Yaz mevsiminin başında rüzgar Ukrayna tarafından esmeye başladı, Ukraynalılar önce Rus birliklerini durdurdu ve Ağustos sonunda da karşı taarruza geçildi.

ABD’nin gönderdiği HIMARS füzeleriyle cephe hattındaki Rus mevzilerini paramparça eden Ukrayna ordusu, ülkenin en büyük ikinci kenti Harkov çevresini birkaç günde işgalcilerden temizledi. Harkov’un şoku geçmeden bu kez güneydeki Herson’a doğru taarruza geçildi.

Kırım ve Herson’u birbirine bağlayan köprülerin havaya uçurulması, Rus işgalcilerin ikmal yollarının da yok olmasına anlamına geliyordu. Sonuçta, Putin Ukrayna işgalindeki en utanç verici kararı aldı ve Rus birlikleri resmen Herson’dan geri çekildi.

class=”medyanet-inline-adv”>

Güneydeki Herson, Rusların geride kalan 10 ayda işgal edebildikleri tek bölgesel başkent niteliği taşıyordu.

Dahası, Rusya 300 günde 100 bin kadar askerini Ukrayna’da kaybetti. Putin, aylarca direndiği seferberlik kararını Eylül’de ‘kısmi’ olarak ilan etti ve 300 bin yedek asker Ukrayna’ya gönderildi.

SARMAT: MENZİLSİZ FÜZE

Rusya lideri, sözünü ettiği Sarmat kod adlı kıtalararası balistik füzeyi ilk kez Mart 2018’de dünyaya duyurdu. Sovyet döneminden kalan Voyevoda füzelerinin yerine geliştirilen Sarmat’ın kabiliyetleri çok daha büyük. Aktif uçuş süresi kısa ve bu da füze savunma sistemleri tarafından tespit edilmesini zorlaştırıyor.

Menzili daha büyük ve çok daha güçlü savaş başlıkları var. Putin, basın toplantısında “Bir dizi yüksek verimli nükleer savaş başlığı taşıyabilir, buna hipersonikler de dâhil. Ayrıca en güncel füze savunma sistemi delme sistemine sahip” demişti.

class=”medyanet-inline-adv”>

Rus lider, kısa bir video sunumunun ardından “Yeni sistemin herhangi bir menzil kısıtlaması yok. Güney Kutbu’ndaki, Kuzey Kutbu’ndaki hedefleri de vurabilir. Özellikleri sayesinde hiçbir füze savunma sistemi, hatta gelecekte geliştirilecek olanlar da engel olamaz” diye konuşmuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.