DOLAR
32,3766
EURO
35,0173
ALTIN
2.325,42
BIST
9.092,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İlk fotoğraflar sızdı! Rusya kalbinden vuruldu

İlk fotoğraflar sızdı! Rusya kalbinden vuruldu
REKLAM ALANI
07.12.2022 01:52
68
A+
A-

Karadeniz Filosu’nun amiral gemisi Moskva’nın batırılması, Kerç Köprüsü’nün havaya uçurulması, Sivastopol’daki savaş gemilerinin vurulması, düşürülen savaş uçakları ya da öldürülen komutanlar… Neredeyse onuncu ayı dolmak üzere olan savaşta, şimdiye kadar hiçbir saldırı Rusya’nın kalbini hedef almamıştı. Ta ki, 5 Aralık 2022 Pazartesi gününe kadar.

class=”medyanet-inline-adv”>

Ukrayna sınırına en az 500 kilometre uzaklıktaki Rus hava üslerinde sabah saatlerinde gerçekleşen patlamalara, Vladimir Putin yeni bir füze yağmuruyla yanıt verdi. Bu, Ekim ayı başında Kırım ile Rus ana karasını birbirine bağlayan Kerç Köprüsü üstünde bomba patlatılmasıyla başlayan füze yağmurunun sekizincisiydi.

Sekiz hafta içinde sekizinci kez ateşlenen füzeler, yine Ukrayna’nın kilit enerji altyapısını hedef aldı. Kış şartlarında ısınma ve elektrik sorunu yaşayan Ukrayna’da, son füze saldırısının ardından özellikle doğu bölgelerinde enerji hatlarında daha büyük kesintiler meydana geldi. Güneyde de Odessa şehrinde elektrikler kesildi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Uzun menzilli füzelerin çoğu Hazar Denizi üzerinden fırlatıldı, ‘Kalibr’ tipi 22 adet seyir füzesi ise Karadeniz’deki Rus gemilerinden ateşlendi. Ukrayna’ya göre Rus işgalciler tarafından en az 70 füze atıldı ve bunların 60’tan fazlası hava savunma sistemleri tarafından imha edildi. Moskova ise 17 hedefin tümünü vurduğunu savunuyor.

class=”medyanet-inline-adv”>

PUTİN KÖPRÜDE POZ VERDİ

Rusya lideri Vladimir Putin en prestijli projesi Kerç Köprüsü üstünde fotoğraf çektirirken, füze saldırılarında dört kişi hayatını kaybetti. Doğu ya da güneydeki kentlerin yanı sıra başkent Kiev de füzelerle vuruldu. Kiev bölgesinde evlerin yarısına halihazırda elektrik verilemiyor.

Kışa girerken geniş enerji kesintileriyle karşı karşıya kalan Ukraynalılar çok zor bir dönemden geçiyor. Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Ukraynalıların Rusların hedef aldığı enerji altyapılarını tamir etmek için zamana karşı yarış verdiğini bildiriyor.

Ukrayna’nın ulusal enerji şirketi Ukrenergo, füze yağmurunun ardından ülke genelinde acil kesintiler yapılacağı uyarısında bulundu. Elektrik tedarikinde öncelik, altyapı tesislerine verilecek. Ukraynalılar, Rus ordusunun füze saldırısından önce Rus enerji mühendislerinden danışmanlık hizmeti aldığını da söylüyor.

Bir ülkenin enerji kaynakları ve hatlarına zarar vermek, bazılarına göre savaş suçu kapsamına griyor. Sivil hayata büyük oranda zarar verdiği için ve herhangi bir askeri ilerlemeyle eşgüdümlü olmadığı için uluslararası hukuka da aykırı olabileceği konuşuluyor.

class=”medyanet-inline-adv”>

İki farklı açıklamaSon dakika… Savaşın bitişi için tarih verdi! İki farklı açıklamaHaberi Görüntüle

BU KEZ ADRES KURSK

Rusya tarafı ise, bugün bir diğer hava üssünde gerçekleşen patlamayla bir kez daha sarsıldı. Moskova’nın güneyindeki Engels-2 ve Dyagilevo üslerinin ardından bugünkü patlamanın adresi, Ukrayna sınırındaki Kursk oldu. Yerel yetkililer, Kurs’taki hava üssünün insansız hava aracıyla vurulduğunu, bir yakıt tankında yangın çıktığını açıkladı. Sabah başlayan yangın, öğle saatlerinde henüz söndürülebilmiş değil. Yangın nedeniyle havalimanı çevresindeki iki okulda dersler iptal edildi, gökyüzüne yoğun duman yükseliyor.

Şahinler Putin'e ateş püskürüyor! 'Herson'u sattı'

Şahinler Putin’e ateş püskürüyor! Şahinler Putin’e ateş püskürüyor! ‘Herson’u sattı’Haberi Görüntüle

Kremlin, Moskova’nın güneyindeki Ryazan’daki Dyagilevo ile Volga Nehri kıyısındaki Saratov’da bulunan Engels-2 hava üslerindeki patlamalardan doğrudan Ukrayna’yı sorumlu tuttu. Engels-2 üssü Rusya’nın stratejik nükleer bombardıman uçakları Tu-95 ve Tu-160 jetlerine ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Dyagilevo’da ise Tu-95MS’lerin yanı sıra Tu-22M3’ler konuşlanıyor.

Kamikaze drone’ların kullanıldığı saldırılarda hava üslerindeki iki Tu-95 jeti ile bir Tu-22M3 hasar gördü, Rus ordusu üç askerinin de öldüğünü açıkladı.

class=”medyanet-inline-adv”>

Dyagilevo’dan sızan ilk fotoğraflarda, Tu-22M3’ün kuyruk kısmının yok olduğu göze çarptı. Stratejik bombardıman jetinde Kh-22 füzelerinin yüklü olduğu görüldü.

Moskova’ya göre, Ukrayna sınırına 700 ve 500 kilometre menzildeki üslerde Sovyet yapımı insansız hava aracı kullanıldı. Kremlin’in tanınmış propagandisti Komsomolskaya Pravda’nın muhabiri Alexander Kots, Tu-141 Strizh insansız hava aracının Rusya içinde 700 kilometre ilerleyip Engels-2’ye dalış yaptığını savundu.

‘İYİ BİR SİNYAL DEĞİL!’

Rusya uzmanı Rob Lee ise, 1970’lerin teknolojisine sahip Tu-141 drone’larının Rus hava savunma sistemleri ve radarları tarafından tespit edilememiş olmasının büyük bir soru işareti doğurduğunu belirtiyor. Rob Lee, bir savaş zamanında yüzlerce kilometre uzaklıktaki Rus ana üssünün vurulduğunun altını çiziyor. Lee’ye göre, Tu-141’i yenemeyen Rus hava savunma sistemlerinin muhtemel bir kitlesel seyir füzesi saldırısını durdurma konusunda iyi bir sinyal vermediğini yazdı.

class=”medyanet-inline-adv”> Dünyada şok etkisi! ABD ve Rusya birbirine girdi: Maria Zaharova'dan skandal şaka

ABD ve Rusya birbirine girdiDünyada şok etkisi! ABD ve Rusya birbirine girdi: Maria Zaharova’dan skandal şakaHaberi Görüntüle

ASKERİ BLOGGERLAR MUTSUZ

24 Şubat Perşembe sabahı başlayan işgali yakından takip eden Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), Ukrayna ordusunun arka cephede bulunan iki Rus stratejik hava üssünü vurmasının askeri bloggerlar tarafından memnuniyetsizlikle karşılandığını bildiriyor. Rusya’nın derinliklerindeki üslerde konuşlu bombardıman uçaklarının hasar görmesini eleştiren ünlü Rus askeri bloggerlar, ordunun önerileri ve istihbarat bilgilerini dikkate almamasından şikayetçi.

Rusya ve Çin meydan okudu! Savaş uçaklarına 'acil kalkış' emri: Radarda sekiz bombardıman jeti...

Savaş uçaklarına ‘acil kalkış’ emri Rusya ve Çin meydan okudu! Savaş uçaklarına ‘acil kalkış’ emri: Radarda sekiz bombardıman jeti…Haberi Görüntüle

THE GUARDIAN: YENİ SÜRPRİZLER BEKLENEBİLİR

İngiliz The Guardian gazetesi ise, Rus hava üslerindeki patlamalar için ‘Ukrayna taktiksel ustalık gösteriyor’ ifadesini kullandı. Kiev’in sürprizlerinin devam ettiğini yazan Guardian, “Görünüşe göre, Rusya’nın stratejik bombardıman jetleri Tu-95 ve Tu-22M’lere pistlerde saldırmanın bir yolunu buldu. Kremlin, Ekim ayından beri söz konusu jetleri Ukrayna’nın kilit altyapı tesislerini vurmak için kullandı. Kış mevsimi gelirken milyonlarca insan elektriksiz ve soğukta kaldı” dedi.

Ukrayna savunma şirketi Ukroboronprom’un iki ay önce 1000 kilometre menzilli ve 75 kiloluk savaş başlığı taşıyan bir saldırı drone’u geliştirdiğini duyurduğunu hatırlatan The Guardian, “Eğer bu doğruysa, Rusya’nın Avrupa’daki topraklarının çoğu artık Ukrayna ordusunun menzili içerisinde kalıyor demektir” yorumunu yaptı.

İngiliz gazetesi ayrıca, Putin’in 2014’te el koyduğu Kırım’daki Saki hava üssünde sekiz Rus savaş uçağını yok eden Ukrayna saldırısının da drone kullanılarak gerçekleştiğini de kaydetti.

Söz konusu saldırının Ağustos ayında düzenlendiğini belirten The Guardian, Ukrayna’dan daha fazla sürpriz beklenebileceğini yazdı.

Vladimir Putin, 24 Şubat sabahı Ukrayna’ya saldırı emri verdi. Onuncu ayını tamamlamaya doğru giden savaş binlerce insanın ölümüne, milyonlarca insanın evlerini terk etmek zorunda kalmasına yol açtı. Dünya ekonomisini allak bullak eden işgalin ne zaman biteceğini şu an Putin dışında kimse bilmiyor.

Dönüm noktasının yakınında değilizUkrayna ile Rusya arasında görüşmeler yakın zamanda başlayabilir mi?Haberi Görüntüle

Biden'ın 'Putin'le görüşebilirim' mesajına Kremlin'den yanıt: Bu koşullarla değil

ABD’nin ‘ağır’ şartları varBiden’ın ‘Putin’le görüşebilirim’ mesajına Kremlin’den yanıt: Bu koşullarla değilHaberi Görüntüle

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.