DOLAR
32,5520
EURO
34,8805
ALTIN
2.431,57
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Evcil hayvan çipleme işleminde beyanname kolaylığı

Evcil hayvan çipleme işleminde beyanname kolaylığı
REKLAM ALANI
28.12.2022 02:23
78
A+
A-

Evcil hayvanların çiplenme işleminde 31 Aralık son gün. Yaşanan yoğunluk ve tedarik sorunu nedeniyle beyanname veren hayvan sahipleri yıl başından sonra hayvanlarını çipletebilecek.

Evcil hayvanları kayıt altına alma süreci devam ediyor.

Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmeliğe ilişkin evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Bu çerçevede mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.


Son gün 31 Aralık

Yürürlüğe giren yönetmelik çerçevesinde ise son tarih 31 Aralık 2022 olarak belirlendi. Sürenin daralmasıyla yoğun talebin oluştuğu veterinerlerde ise mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşanmaya başlandı.


Hayvan sahipleri beyanname ile cezadan kurtulabilir

İHA’nın haberine göre yaşanan tedarik sorunu sebebiyle hayvan sahiplerinin cezai işleme uğramaması için beyanname vermeleri gerektiğini belirten veteriner hekim Aykut Ekinci, hayvan sahiplerinin form doldurarak verecekleri beyanname ile ceza uygulanmayacağını, hayvanlarına yılbaşı sonrası çip taktırabileceklerini belirtti.


“Tedarikte sıkıntı çekiyoruz”

Mikroçip tedarikinde sorun yaşandığını belirten Aykut Ekinci, “Şu anda veteriner kliniklerinde çip sorunu yaşanıyor. Tedarikte sıkıntı çekiyoruz. Tarım ve orman il müdürlüklerinde çip takılıyor. Sürenin uzatılabileceğini düşünüyoruz.


Beyanname vererek çip işlemini 31 Aralık’tan sonra yaptırabilecekler

Eğer uzatılmazsa da hayvan sahipleri bir form doldurarak, beyanname vererek yılbaşından sonra da hayvanlarına çip taktırabilirler. Düzce Veteriner Hekimler Odası da bu konuda çalışmasını tamamlamak üzere. Çip tedarikinde sorun yaşayan kliniklere başvuru dilekçelerini gönderecekler.

Tedarik sorunları yaşanmasından dolayı beyanname veren hayvan sahiplerinin hayvanlarına, yılbaşından sonra tedarik sorunu aşıldığında çipleri takılacak. Verilen formlar ve beyanlar doldurulacak, yılbaşından sonra çip takma işlemi yapılabilecek” dedi.


“Korkuyla kliniğimize geliyorlar”

Çip ile ilgili yanlış bilinen konular hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Ekinci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayvan sahipleri öncelikle çipin hayvanı takip edip etmeyeceğini soruyor. Takip amaçlı olmadığını söylediğimizde ise biraz hüsrana uğruyor. Bir de pandemide insanların çipleneceği şeklinde dolaşan bilgi kirliliğinden dolayı evcil hayvanlarının çiplenmesinden çok korkuyorlar. Farklı bir durummuş gibi algılıyorlar.

Bu bilgi kirliliğinden dolayı taktırmamayı düşünen hayvan sahipleri bile var. Böyle bir şey söz konusu değil ve olamaz da. Hayvan sahipleri, sosyal medyada okuduklarından ve dinlediklerinden dolayı çip taktırmak için korkuyla kliniğimize geliyorlar.

Fakat uygulamayı yaptıktan sonra çok basit olduğunu görünce sevinç yaşıyorlar. Hayvan acı çekmemiş oluyor. Düşündükleri gibi bir uygulama olmadığı için rahatlıyorlar. Bazı hayvan sahipleri ameliyat olacak düşüncesi ile geliyor. Bunların hiçbirisi doğru değil”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.