DOLAR
32,4810
EURO
34,9545
ALTIN
2.436,94
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Diş Hekimi Maaşları 2022: Özelde ve Devlette Diş Hekimleri Ne Kadar Maaş Alıyor?

Diş Hekimi Maaşları 2022: Özelde ve Devlette Diş Hekimleri Ne Kadar Maaş Alıyor?
REKLAM ALANI
07.12.2022 01:53
56
A+
A-

Diş hekimi olmak pek çok kişinin çocukluk hayalleri arasında yer alıyor. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili teşhis ve tedavi süreçlerini yürüten kişiler diş doktorlarıdır. Diş doktorları özel hastane, klinik veya devlet hastanelerinde çalışma imkanlarına sahiptir. Diş hekimi maaşları çalışılan kurum gibi nedenlerde değişiklik göstermektedir. 

Diş Hekimi Maaşları 2022 

Diş doktoru maaşları kamu veya özel sektöre göre değişiklik gösterebilmektedir. Kamuda hastanelerinde çalışan diş hekimlerinin maaşları kıdem, derece, meslekte geçirilen süreye göre değişir. Devlet hastanelerinde en düşük diş hekimi maaşı 14 bin TL iken bu oran kıdem, dereceye göre 25 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. 

Özel kurumlarda ise maaş durumu farklıdır. Her kurumun kendine özgü maaş politikası bulunur. Yan haklar, mesai süresi, gibi durumlar maaşlara etki eder. Kliniklerde veya özel hastanelerde diş doktorlarının maaşı en az 8 bin TL’den başlayıp bu oran 30 bin TL’yi bulabilmektedir. 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

En Düşük Diş Doktoru Maaşı Ne Kadar? 

Diş hekimi maaşları kamu veya özel sektöre göre değişir. Kamuda en düşük diş doktoru maaşı 16 bin TL iken özel sektörde bu oran 8 bin TL’ye kadar düşebilmektedir. 

En Yüksek Diş Hekimi Maaşı Ne Kadar? 

Devlet hastanelerinde diş hekimi maaşı kişinin meslekte geçirdiği süreye göre artmaktadır. 25 yılını meslekte geçiren bir doktorun maaşı 25 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Ancak özel kurumlarda bu oran daha da artabilir. En yüksek iş doktoru maaşı 30 bin TL’yi bulabilmektedir.

 Yurt Dışı Diş Hekimi Maaşı Ne Kadar?

Yurt dışında çalışan diş hekimleri ortalama 8 bin euro maaş almaktadır.

Diş Hekimi (Dişçi) Nedir?

Diş hekimliği tıbbın uzmanlık alanlarından biridir. Bu mesleği icra eden doktorlar, diş, çene, damak gibi alanlarda ortaya çıkan hastalıkları tedavi eder. Diş hekimliğinin uzmanlık alanları çok çeşitlidir. Örneğin damak tedavisi yapan hekimlerin alanı ”periodontoloji”dir. Bunun dışında yüz ve çene bölgesindeki iskeletsel problemleri gideren doktorlara ortodontist adı verilir.

Diş hekimliğinin diğer alanları: Ağız, diş ve çene cerrahisi, Pedodonti ve Protetik Diş Tedavisi.

Diş Hekimi Ne İş Yapar?

1- Çürük ve kırık dişleri çeker.

2- Kök ucu rezeksiyon ve kanal tedavisi uygular.

3- Hastanın şikayetlerini dinler, diş ve çene röntgenini çekerek hastalığı teşhis eder.

4- Hastayı tüketmemesi gereken besinler konusunda bilgilendirir.

5- Damak çekilmesi teşhisi konmuş hastalara periodontal operasyonlar uygular.

6- Diş tartarlarını temizler.

7- Ters çıkan ve yanakların şişmesine neden olan 20’lik dişleri çeker.

8- Ortodontik tedavi kapsamında diş teli takar. Düzenli aralıklarla dişlerin düzelip düzelmediğini kontrol eder.

9- Hastalığın türüne göre ağrı kesici ve antibiyotik yazar.

10- Diş eti kanamalarını önlemek için çeşitli tedavi yöntemleri uygular.

11- Hastaların talepleri doğrultusunda porselen ve zirkonyum diş kaplama uygulamalarını tatbik eder.

Diş Hekimi Nasıl Olunur?

Diş hekimi olmak için 5 yıllık Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olmak gerekiyor. Daha sonra stajlarını tamamlayan kişiler hastane ve kliniklerde işe başlayabilir.

Diş Hekiminin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Diş hekimleri Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından hazırlanan ücret tarifesine uymak zorundadır. Hastalardan bu tarifenin üstünde ücret talep etmek yasaktır. Bunun dışında dişçilerin hastalarına karşı yerine getirmesi gereken birtakım sorumluluklar bulunuyor. Meslek etiği adı da verilen bu sorumluluklar şunlardır:

1- Diş hekimleri hastanın seçimlerine saygı göstermelidir. Eğer birden fazla tedavi seçeneği varsa bu seçenekleri hastaya sunmalıdır. Bununla birlikte kendi mesleki tecrübelerine dayanarak hangi tedavinin kendisini için daha uygun olduğunu hastaya açıklamalıdır.

2- Gelen hastalara uygulanan tedaviler ve verilen ilaçlar kayıt altında tutulmalıdır.

3- Muayenehanede kullanılan tüm tıbbi ekipmanlar sterilize edilmeli. Frez ve kavitron gibi başta olmak üzere tüm aletler temizlenmeden başka hastada kullanılmamalıdır.

4- Muayenehanenin temizliğine özen gösterilmeli, Dişçi, her hastadan sonra ellerini cerrahi el yıkama solüsyonları ile yıkamalıdır.

5- Hastayı, diş bakımı ve sağlığı konusunda bilgilendirmek de diş hekimlerinin görev ve sorumlulukları arasında yer alıyor.

6- Hastanın başka bir diş hekiminden görüş almaya hakkı vardır. Her diş doktoru hastaların hakkına saygı göstermelidir.

7- Dişçiler, doğru diş fırçalama teknikleri ve diş ipi kullanma konusunda hastaları bilgilendirir. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan resimli broşürleri hasta ve hasta yakınlarına verir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBeyin Cerrahı Maaşı 2022: En Düşük ve En Yüksek Beyin Cerrahı Maaşları Ne Kadar?Haberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRAnestezi Maaşları 2022: Anestezi Doktoru, Teknikeri ve Hemşiresi Ne Kadar Maaş Alır?Haberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRAile Hekimi Maaşı 2022: En Düşük ve En Yüksek Aile Hekimi Maaşları Ne Kadar?Haberi Görüntüle

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.