DOLAR
32,4923
EURO
34,9263
ALTIN
2.438,81
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Bütçe maratonu gergin başladı! Vekiller birbirine girdi

Bütçe maratonu gergin başladı! Vekiller birbirine girdi
REKLAM ALANI
07.12.2022 01:56
77
A+
A-

TBMM Genel Kurulu’nda, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin haftasonları da dahil olmak üzere aralıksız 12 gün sürecek görüşme maratonu dün başladı. CHP grubu adına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kürsüye çıktığı görüşmeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yerinden takip etti. Bütçenin tümü üzerine yapılan ilk gün görüşmelerini TBMM Başkanı Mustafa Şentop bizzat yönetti. Şentop, Cumhuriyet’in 100. yılının bütçe görüşmelerinin hayırlı sonuçlara vesile olmasını diledi.

Kadınların seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 88. yıldönümüne de işaret eden Şentop, “Bu ileri görüşlü ve öncü kararda emeği olan başta ilk TBMM Başkanı ve ilk Cumhurbaşkanı’mız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bütün dönem milletvekillerini saygıyla ve şükranla anıyorum. Kadınların daha fazla siyasi katılımının sağlanacağı günlere doğru umutla ve kararlılıkla” ifadelerini kullandı.

Görüşmelerde partisi adına konuşan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine yanıt verdi. Kurtulmuş, “’Milletvekillerini kim belirliyor’ diyorsunuz; sizin milletvekillerinizi de kimin nasıl belirlediğini herkes biliyor. Sosyal medyaya kadar düşmüş olan şu anda partinizle alakası bulunmayan iki değerli yöneticinizin nasıl, ne şekilde milletvekili seçildiğini biliyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘halkta karşılığının kalmadığını’ söylediğini hatırlatan Kurtulmuş, “Biz de Kılıçdaroğlu’na diyoruz ki, madem Recep Tayyip Erdoğan’ın halkta karşılığı yoktur; buyrun er meydanına adaylığınızı ilan edin. Zaten sayın Kılıçdaroğlu’nun buradaki konuşması bir Genel Kurul bütçe konuşması değil; bir cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşmasıydı” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, muhalefetin “hileli zarlarla seçim kazanma taktikleri” eleştirisine de yanıt verirken, “Hileli zarlarla seçim kazanmak lafını bizim lugatımızda bulamazsınız. Biz milletin gönlüne girerek, milletin çarşısında pazarında, cenazesinde olarak seçimleri kazanır ve Meclis’e geliriz” diye konuştu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

KAVGA ÇIKTI

Kurtulmuş’un konuşması sırasında muhalefet vekilleri sıralara vurarak Kurtulmuş’un konuşmasına izin vermedi, bazı vekiller ön sıralara doğru yürüdü. Bu sırada oturumu yöneten Mustafa Şentop muhalefete uyarıda bulunarak, “Çalışma düzenini bozmaktan İçtüzüğe göre işlem yapacağım” dedi. Muhalefetin sloganlı tepkisi Kurtulmuş’un konuşması süresince devam edince Şentop birleşime ara vermek durumunda kaldı. Bu sırada AK Parti ve CHP grupları arasında yaşanan atışma arbedeye dönüştü. Vekiller arasında fiziki kavga ancak idare amirlerinin araya girmesi ile önlendi.

‘FAKİRLEŞME YOK’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli ise konuşmasında hükümetin yeni ekonomi modeli ile ilgili özetle şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın kararıyla ama Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarlı taleplerinin payıyla eylül ayı sonuna kadar yüzde 30 olması gereken faiz oranı, yüzde 19’dan hızla düşürülmeye başlandı; şu anda yüzde 9,5 olarak uygulanıyor. Eğer düşük faiz politikasına geçilmeseydi Hazine yüzde 10-11 yerine yüzde 86’dan borçlanacaktı ve 2022 bütçesinden en az 1,2 trilyon lira faiz ödemesi yapılacaktı. Şimdi yapılan ödeme 300 milyar. Türkiye, 2021 yılının 4. çeyreğinde yüzde 9,6 büyürken Çin yüzde 4 büyüdü; 2022 yılının 3. çeyreğinde Türkiye yüzde 3,9; Çin yüzde 3,9 büyüdü. Demek ki faizlerin düşürülmesinin hedefi olan büyüme sağlanmış. 1 yıl önce asgari ücret 205,9 dolardı; bugün 295 dolar. 1 yıl önce asgari ücretle 41 kilo dana kuşbaşı et alınabiliyorken, bugün 42 kilo alınabiliyor. Çok artış yok ama düşmemiş. Fakirleşme yok zenginleşme var, rakamlar bunu gösteriyor.”

‘TERCİHİM SINIF ARKADAŞIM’

MHP lideri Bahçeli, kuliste milletvekilleriyle sohbet etti. Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayının anketle belirleneceği iddiasını değerlendiren Bahçeli, “Benim tercihim sınıf arkadaşımdır’’ diyerek CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu işaret etti. “Altılı masanın cumhurbaşkanlığı adaylığı anketine siz de katılacak mısınız? Katılır mısınız” sorusuna Bahçeli, şu yanıtı verdi: “Televizyonda bahsettiler, en sonunda 15 Ocak’a kadar zannediyorum aday belirlemede bir kamuoyu araştırması yaparcasına bir anket yapalım, ankette kim çıkarsa ona karar verelim, siz de bu ankete müracaat edilirse katılır mısınız, dediler. Ben henüz daha cevap vermedim. Var tabi düşüncem var. Söyleyeyim şimdi size… Eğer birisi ankette bana gelirse derse ki ‘Böyle bir altı kişi anket yapıyoruz, siz bu ankette kime ‘evet’ dersiniz veyahutta ‘benimsersiniz’ dediği zaman ‘Tercihim sınıf arkadaşımdır’ derim.” Bahçeli ve Kılıçdaroğlu, 1967-1971 yılları arasında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde aynı dönem öğrenim görmüştü. Bahçeli, Akademi’nin “maliye”, Kılıçdaroğlu ise “dış ticaret” bölümünü bitirerek mezun olmuşlardı.

GELENEK BOZULDU

Bütçe görüşmeleri için Genel Kurul’a her zaman ilk gelen lider Bahçeli olurdu. Bu kez HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar salona önce geldi. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli de saniye farkıyla muhalefet kulisine art arda girdiler.

HDP’li Sancar, İYİ Parti grubu adına yapılan konuşmalar sırasında bir grup milletvekiliyle birlikte salondan ayrıldı. Görüşmelere verilen arada kuliste karşılaşan Kılıçdaroğlu ve Buldan tokalaştı. CHP lideri ardından da milletvekilleriyle kuliste çay içti.

OKTAY: HODRİ MEYDAN!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifadelerine yanıt verdi. Oktay, “El insaf, Allah’tan kork! Kendi ülkesini uyuşturucu ve kara para aklamayla itham eden bir siyasi parti genel başkanına cevap vermek bile zul. Ortalığı bulandırmak, yasadışı işlemleri teşvik eden bir hükümet olarak bize iftira atmak en basit tabirle insafsızlıktır, bu millete ihanettir, bu ülkeye ihanettir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve bakanlarının uyuşturucuyla ilişkili olduğuna dair elinde bilgi veya bulgu olup da açıklamayan namerttir” tepkisini gösterdi. Oktay, “Bizim kadrolarımızı 3. sınıf diye itham edenlere şahsım ve tüm kabine arkadaşlarım adına sesleniyorum: Senin tüm kadrolarına da, atadığın 70 kişilik toplama danışmanlarının tamamına da açıkça meydan okuyoruz! Hodri meydan! 100. yılın bütçesiyle, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına, Türkiye Yüzyılına güçlü bir başlangıç yapıyoruz. 2053, 2071 hedeflerimizi de dâhil ettiğimiz Türkiye Yüzyılı programımızda bu millete sözümüz, sevdamız, ahdimiz var” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ SERTEL’E CEZA

Görüşmeler sırasında AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, “Bu memlekette vesayet odakları sadece şurayı bombalayan FETÖ’nün eli kanlı katilleri değildir, bu memleketteki vesayet odakları ekonomide, siyasette, ticarette, ülkenin kanını emen bir avuç azınlıktır, ona karşı mücadele ettiğimiz için bunlar yapılabilmiştir” dedi.

Bu sırada CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, yerinden Kurtulmuş’a “Siz atadınız onları! Siz getirdiniz onları!” diye seslendi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da Sertel’in sözlerine “Devleti FETÖ’ye teslim eden kim?” diye destek verdi. Sertel’in bu sırada sarf ettiği “Doğruyu söylemeyen o… çocuğu” sözleri bir anda salonu karıştırdı.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, görüşmelerin sonunda tutanakları inceleyerek Sertel’e Meclis İçtüzüğü’nün 163. maddesi uyarınca kınama cezası verilmesini oylamaya sundu. Oylama sonrası Sertel’e kınama cezası verildi. 

ÖNDER YILMAZ, MEHTAP GÖKDEMİR, AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, NAMIK DURUKAN, ASLIHAN ALTAY KARATAŞ – ANKARA 

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş'tan Kılıçdaroğlu'na: Adaylığınızı ilan edin!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRAK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş’tan Kılıçdaroğlu’na: Adaylığınızı ilan edin!Haberi Görüntüle

6'lı masanın aday anketi! Bahçeli: Bana sorulursa tercihim sınıf arkadaşım

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR6’lı masanın aday anketi! Bahçeli: Bana sorulursa tercihim sınıf arkadaşımHaberi Görüntüle

 

 

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.